#vstopivsvetkajuha Vpis na I. gimnazijo v Celju

Postani kajuhovec: 5. izziv JEZIKOVNI IZZIV

Hello! Hallo! Salut! ¡Hola! 

Pri pouku tujih jezikov na naši gimnaziji odkrivamo tuje kulture, še posebej radi pa se posvetimo tudi kulinariki. Mogoče si že opazil/-a, da vsako leto priredimo tekmovanje v peki francoskih sladic Zlati makron?  Danes ti torej ponujamo kuharski izziv. Zagotovo poznaš tortilje, carski praženec ali pa sladke makrone. Veš, s katerimi državami jih lahko povežeš?  

Nekatere jedi, ki jih najdemo v Nemčiji, Franciji in celo v Mehikiso si na prvi pogled zelo podobne, pa so vendar različne. Takšne so na primer francoske palačinke crêpes, nemške palačinke Pfannkuchen, ameriške pancakes in mehiške tortilje. Sprejmi izziv, poišči recept francoskih, nemških, ameriških palačink ali pa mehiških tortilj, jih po receptu pripravi in nam pošlji fotko svoje jedi. Če pa si že pravi/-a kuharski/-a mojster/mojstrica, vabljen/-a, da pripraviš tudi kakšno drugo tipično nemško, francosko, ameriško ali špansko jed.  

Fotografijo jedi, ki si jo pripravil/-anato pošlji v inbox Instagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/). Fotografiji dodaj tudi ime jedi. 

 

Postani kajuhovec: 4. izziv NOVIM POZNANSTVOM NAPROTI 

Te zanimajo mednarodne izmenjave? Tudi teh na Kajuhu ne manjka.  

Trenutno izvajamo dva projekta Erasmus +Kako doživljamo virtualni svet? in Razmisli in troši drugačesodelujemo gimnazijo Lovassy Laszlo iz Veszprema na Madžarskem in z licejem iz mesta Ščjolkovo v Rusijizelo aktivni so tudi naši mepijevci. V preteklih letih smo sodelovali z gimnazijo v Šabcu, v okviru Comeniusa pa s šolami iz Nemčije, Danske, Poljske, Italije, Turčije, Irske …   

Mednarodne izmenjave so odlična priložnost za raziskovanje različnih področij. Zagotovo pa največji pečat pustijo potovanja in nova poznanstva.

Vabimo te, da natančneje spoznaš projekt Consommer mieux, consommer differemment, v okviru katerega sodelujemo tudi z gimnazijo Lycée Pierre Méchain in iščemo rešitve, kako trošiti drugače. Trenutno raziskujemo, kakšen je odnos mladih do oblačil. Da dobimo čim širšo sliko, sodeluj tudi ti! Reši anketo na povezavi https://www.1ka.si/a/318739 in nam pomagaj s svojimi odgovori.  

Če pa želiš narediti še kaj več, te vabimo, da rabljenim stvarem daš nov namen. Si vedel/-a, da lahko iz stare majice narediš vrečko za večkratno uporabo? Iz stare pločevinke ali steklenice lahko nastane čudovita vaza. Naši dijaki pa so v okviru projekta izdelovali reciklirana novoletna darila za francoske prijatelje

 

Prepričani smo, da imaš mnogo idej. Svoj recikliran izdelek nam pošlji v inbox Instagrama ali Facebooka. 

Postani kajuhovec: 3. izziv GLASBENI POZDRAV

Če vas zanima pot glasbenika, je dobro, da razširite obzorja tudi v multimedijo. Sem Klemen Kodrun, dijak 3. letnika umetniške gimnazije. Za obdelavo videa in avdia sem uporabil brezplačni program Davinci Resolve. Samo za avdio pa sta zelo uporabna in preprosta Reaper in Audacity. Tako ustvarjanje je lahko precej zabavno, sploh med korono in v zimskih dneh. Poskusi tudi ti in nam pošlji svoj posnetek. 

Posnetek si oglej na tej povezavi: https://youtu.be/8Ke96swOkrg 

Izdelek pošlji v inbox Instagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/).  

Postani kajuhovec: 2. izziv URAVNOTEŽIMO SE 

Pozdravljeni bodoči kajuhovci! 

Ravnotežje bi načeloma lahko opredelili kot eno od pojavnih oblik koordinacije, vendar ker je zelo pomembno za življenje človeka, ga obravnavamo kot samostojno gibalno sposobnost. Je namreč sposobnost hitrega oblikovanja korekcijskih gibov (v centralnem živčnem sistemu), ki so sorazmerni z odkloni telesa od stabilnega položaja, kadar se le-ta ruši, kar je za dvonožno gibanje človeka zelo pomembno. 

Predlagamo vam, da se preizkusite v vajah ravnotežja. 

VAJE RAVNOTEŽJA: https://www.youtube.com/watch?v=uPHGXLfKnfY 

Zadnja naloga je prepuščena vaši izbiri, profesorice športne vzgoje pa vam pošiljamo namig: naredite ravnotežni položaj, ki spominja na I. gimnazijo v Celju ali kot pravijo naši dijaki na gimnazijo _ _ _ _ _ (pomislite na kip znanega slovenskega pesnika in heroja, ki stoji pred šolo). 

Naredite vajo ravnotežja o tem namigu, poslikajte svoj položaj in nam, če želite, pošljite zanimivo fotografijo  v inbox Instagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/).  Z veseljem jo bomo objavili.

Postani kajuhovec: 1. izziv

Ave! Avete! 

V latinščini te pozdravljamo zato, ker se na I. gimnaziji v Celju lahko učiš tudi te, saj je latinščina eden od nosilnih predmetov programa klasične gimnazije. Če se odločiš za ta program, se boš v latinščini in o njej naučil še marsikaj več.  

Ta izziv je torej povezan s programom klasične gimnazije. Da bi o njej izvedel več, razišči našo spletno stran www.prvagim.si (zavihek šola, programi, klasična gimnazija), pobrskaj po galeriji, na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=aObBT9ta-tM pa si oglej filmček, zaradi katerega ti bo takoj jasno, zakaj se latinščine preprosto moraš učiti, da se ne znajdeš v zadregi, iz katere ni izhoda. 

V nadaljevanju lahko potem opraviš enega od naslednjih izzivov: 

  • Da bo bodoči tast zadovoljen, ker boš uspešno opravil zaročni test, se nauči enega od latinskih rekov in se posnemi. Odločiš se lahko za enega od rekov, ki jih boš slišal v filmčku.
  • Izdelaj kazalko za knjigo in nanj zapiši enega od rekov, v katerem se pojavi latinska beseda lingua (jezik) ali izraz lingua Latina (latinski jezik). Izdelek fotografiraj. 

Oba izdelka (zvočni posnetek ali fotografija) nato pošlji v inboxInstagrama (https://www.instagram.com/prvagim/) ali Facebooka (https://www.facebook.com/prvagim/).  

 

 

 

Predstavitveni videoposnetki:

Več informacij o pomembnih datumih vpisnega postopka najdete v novem rokovniku za vpis na naslednji povezavi: https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Priloženi dokumenti:

Pomembni datumi vpisnega postopka Omejitve vpisa v preteklih letih Predmetnik Prijava na preizkus glasbene nadarjenosti Prošnja za priznanje opravljene obveznosti za glasbenike Potrdilo panožne zveze Potrdilo o članstvu v športnem klubu Izjava trenerja Prijavnica za vpis v srednjo solo - verzija 2020-21 Izjava za prenos prijave
Dostopnost